schuifdeur

Waarom kiezen voor schuifdeuren?

Scharnierdeuren zijn er al langer dan schuifdeuren of andere toegangsvormen voor huizen en gebouwen. Door de eeuwen heen hebben scharnierdeuren het goed gedaan als het gaat om het verstrekken van een eenvoudig systeem voor het opslaan en van uw waardevolle spullen en de bescherming daarvan tegen de elementen of toegang door derden.
Maar het moderne leven en de manier waarop we omgaan met onze bezittingen heeft gezorgd voor de uitvinding van de schuifdeur. Een schuifdeur biedt bijna alle voordelen van een klassieke scharnierdeur zonder de beperkingen daarvan.
Laten we eens kijken waarom schuifdeuren beter passen bij de hedendaagse, kleinere woningen en woongebieden.

Traditionele scharnierdeuren zijn begrenst in de mogelijkheden aangaande de breedte en vaak ook de hoogte. Deuren met een breedte van meer dan 600 mm hebben de neiging hun scharnieren te belasten, die na verloop van tijd verzwakken. Dit leidt ertoe dat ofwel de deur niet goed sluit (een beetje scheef hangt) of zelfs uit de ophanging valt. Deze beperking is niet aanwezig bij een schuifdeur. Op maat gemaakte schuifdeursystemen hebben een veel minder beperkingen op de breedte waarin ze kunnen worden gemaakt en dat biedt ook nog eens veel ontwerp opties. Breng de bovenste rails op het plafond aan en er ontstaat een glijdende wand, zonder problemen door het gewicht.

De behoefte aan ruimte

Scharnierdeuren openen vaak naar buiten en daardoor hebben ze ruimte nodig aan de voorkant om volledig te worden geopend. De beschikbare ruimte heeft invloed op de grootte van de ruimte rond de deur – op de diepte, maar ook op de breedte van de deuren. Schuifdeuren maken deze beperking volledig ongedaan en zijn daarom ideaal voor het gebruik in besloten ruimtes.

Weerstand tegen schade

Scharnierdeuren kunnen worden geopend tot een hoek van maximaal 90 graden, maar na verloop van tijd wordt deze hoek groter met het gebruik, totdat de deuren uit de ophanging vallen. Wanneer de deuren worden geopend, brengt elke gebruik van de deur meer druk op de scharnieren die het frame verder kunnen beschadigen. Deze beperking wordt ook opgeheven in een schuifdeurensysteem omdat de deuren niet naar buiten openen.

moderne schuifdeur
Ben jij op zoek naar een schuifdeur?

Spiegeldeuren en glazen deuren

Scharnierdeuren hebben een stevig frame nodig. De deur zelf kan worden gemaakt van een verscheidenheid van materialen, maar aangezien alle gewicht geconcentreerd is op de scharnieren, zal elk extra gewicht zoals spiegels op de deuren problemen veroorzaken. Schuifdeuren passen veel beter bij glazen- en spiegeldeuren. De beschikbare opties in ontwerp zijn praktisch grenzeloos vanwege de grote verscheidenheid aan kleurkeuzes, afwerkingen en texturen. Men kan kiezen uit gelakt hout of matglas met gespiegelde afwerkingen of in combinatie met verschillende houtsoorten en kleurige afwerkingen.

Ontwerp ideeën en eenvoudige installatie

Schuifdeuren zijn makkelijker te installeren dan gescharnierde deuren. Een schuifdeurensysteem heeft alleen een boven- en onderspoor nodig. Hiermee wordt een einde gemaakt aan veel precisie timmerwerk en boorwerk dat nodig is voor het aanbrengen en zetten van scharnierdeuren.

Eindoordeel, schuifdeuren versus scharnierdeuren

Schuifdeuren zijn de duidelijke winnaars als we kijken naar de bovenstaande voordelen. Een beter gebruik van de woonruimte door deuren die in of langs de wanden lopen, een duidelijk beter zicht op de wanden, doordat de schuifdeuren daar meer een onderdeel van zijn en minder schade of slijtage.