funderingsproblemen

Mijn huis verzakt, hoe kan dat en wat moet ik doen?

De verzakking van een huis komt bij veel mensen als een shock binnen. Dit is natuurlijk ook niet vreemd, je voelt je veilig in je huis en wanneer dit aangetast wordt kan dit heel zwaar vallen. Gelukkig is er geen reden tot paniek, een verzakking kan namelijk opgelost worden en de ontstane schade kan op onzichtbare wijze hersteld worden. Maar hoe ontstaat een verzakking? En wat moet er precies gedaan worden om het in de toekomst te voorkomen en de schade te herstellen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Hoe ontstaat een verzakt huis?

Is je huis verzakt? Dan is het zo goed als zeker dat jouw huis kampt met funderingsproblemen. Je huis wordt gebouwd op een solide fundering. Op den duur is deze om één of meerdere reden aangetast. Hier zijn diverse oorzaken voor. We lopen ze kort met je langs:

  • Verschillende funderingstypen, zoals wel eens voorkomt wanneer er een aanbouw of uitbouw gerealiseerd wordt, creëren een ongelijkheid. Dit tast de fundering aan en kan tot funderingsproblemen
  • Vochtverlies, bijvoorbeeld door onttrekking van grondwater door nabije bomen of verdamping van grondwater door hoge temperaturen, tast de draagkrachtige grond aan. Hierdoor ontvangt de fundering niet langer de benodigde ondersteuning.
  • Zwaar verkeer of hevige bouwactiviteiten zorgen voor trillingen in de grond, welke op den duur de draagkrachtige eigenschappen van de grond waar de fundering op gebouwd is aantasten. Dit leidt op den duur tot funderingsproblemen.
  • Door constructieve fouten of te hoge belasting op één deel van de fundering kan het zo zijn dat de fundering overbelast wordt. Op den duur zal de fundering het dan begeven en zal er een verzakking ontstaan.
  • Inklinking van klei- en veengrond of het wegspoelen van de draagkrachtige grond zorgen ervoor dat de fundering niet langer de benodigde ondersteuning ontvangt. Ook dit zal na verloop van tijd voor problemen gaan zorgen.
verzakking huis
Hoe kan mijn huis verzakken en wat moet ik hieraan doen?

Wat kan je doen aan de verzakking van je huis?

Indien je huis te maken heeft met een verzakking is het aan te raden om hier zelf niet mee aan de slag te gaan. Het beste wat je kunt doen is zo snel mogelijk een funderingsexpert inschakelen en het niet lang uit te stellen. Stel je het lang uit, dan kan de schade verergeren en daarbij kunnen er zelfs gevaarlijke situaties ontstaan.

Een funderingsexpert zal een uitgebreid funderingsonderzoek uitvoeren. Zo kan de specifieke oorzaak vastgesteld worden en bij het herstel hier rekening mee gehouden worden, zodat het in de toekomst niet weer gebeurd. Vervolgens wordt de fundering door middel van innovatieve systemen naar het ‘oude’ niveau gebracht en hierop vastgezet. Eventuele schade aan muren of gevels kan door een muurexpert op onzichtbare wijze hersteld worden.