De juiste deur vinden is niet eenvoudig

Een huis zonder deuren kunnen we ons haast niet voorstellen. Soms zou het misschien best handig zijn. Bijvoorbeeld als je met je handen vol naar een andere ruimte wilt lopen. Wellicht is een ander gezinslid zo vriendelijk om even de deur voor je open te doen en anders moet je eerst al je spullen neerzetten en daarna de deur opendoen. Best handig dus een huis zonder deuren. Je kunt zonder problemen van de ene naar de andere ruimte lopen. Toch is het niet voor niets dat we in de meeste gebouwen en woningen een heel aantal deuren hebben.

Buitendeuren

Buitendeuren beschermen ons tegen ongewenste indringers. Je zou toch vast niet lekker slapen ’s nachts als je geen buitendeur hebt. Het idee dat iedereen zomaar naar binnen kan lopen in je huis geeft geen prettig gevoel. Bovendien is het ook echt niet veilig. De gelegenheid maakt de dief. Naast het aspect van veiligheid zorgt een goede buitendeur ook voor isolatie en houdt het de meeste kou buiten. Maar hoe zit dat dan met binnendeuren? Hebben die ook een functie? Op www.lundia.nl vind je een groot assortiment van binnendeuren.

Binnendeuren

Soms zou het best mogelijk zijn om een aantal binnendeuren weg te laten in een woning. Ruimtes lopen meer in elkaar over zonder een binnendeur en kunnen op deze manier zorgen voor een grotere kamer. Toch is het vaak wel heel praktisch om een aantal binnendeuren in een woning te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een binnendeur die voor het toilet hangt. Ook is het fijn wanneer slaapkamers gesloten kunnen worden door middel van een deur. Op die manier creëer je een extra stukje privé in je slaapkamer.

Soorten binnendeuren

Het soort binnendeur dat je kiest is best heel belangrijk. De stijl en kleur van de deur bepaalt voor een vrij groot gedeelte de uitstraling van de ruimte. Het is mooi als de binnendeur goed aansluit bij de rest van de inrichting. De bekendste binnendeur is waarschijnlijk wel een deur van board. Deze deuren hebben een vulling van karton en zijn hol. Dit soort deuren worden het meest gebruikt en zijn het goedkoopst in aanschaf. Paneeldeuren daarentegen zijn een stuk duurder en gelijk ook veel luxer. Meestal zijn paneeldeuren massief.

Opdekdeur of stompe deur

Het grote verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur is dat een stompe deur in het kozijn valt en de opdekdeur voor het grootste gedeelte juist niet. Een stompe binnendeur wordt ook weleens een sponningdeur genoemd. Dit soort binnendeuren bevestig je door middel van scharnieren. De reden waarom deze deuren stomp worden genoemd, is dat ze rechte kanten hebben. Een inlegdeur valt maar voor een heel klein gedeelte in het kozijn, vaak maar zo’n 10 centimeter. Je bevestigt ze meestal met zogenaamde paumelle scharnieren.

Eigen smaak

De eigen smaak is belangrijk bij de aanschaf van een binnendeur. Soms valt er niets te kiezen en zijn er al deuren aanwezig in een huis. Dan is het altijd nog leuk om een deur een bepaalde kleur te geven. Op die manier krijg je toch een binnendeur die helemaal past bij je eigen stijl en voorkeur.