Hardhout

Klaar voor de zomer?

De zon is al aan het opwarmen. Nu jij nog! Alhoewel, het moet natuurlijk geen sauna worden bij jou in de tuin. Daarvoor ga je immers naar… de sauna.

 

Alles goed en wel maar de zomer is en blijft iets om naar uit te kijken. Hoewel je ook moet oppassen voor de mogelijke gevolgen. Verbrande huid, bijvoorbeeld. Broeikaseffect in je tuin of op je terras. Daarom ga je een terrasoverkapping nodig hebben wanneer de zon vaak recht in je bakkes schijnt. Zo kun je zorgeloos op je terras zitten zonder dat je naar binnen hoeft omdat je het niet meer uit kunt houden. Natuurlijk kan dit nogal een rib uit je lijf zijn. Zeker wanneer je de constructie neer laat zetten. Dus waarom zou je het niet gewoon zelf doen, zolang de stappen overzichtelijk zijn?

Hieronder bespreken we wat je nodig gaat hebben om de perfecte overkapping voor jouw terras helemaal zelf te realiseren.

Bouwtekening

Die zit natuurlijk standaards bij ieder prefab pakket. Ga je dit doen op basis van een bestaande tekening maar zonder op maat gemaakte onderdelen? Dan zul je die zelf moeten bijzagen of dit laten doen in je plaatselijke bouwmarkt. En zolang je genoeg kennis en inzicht hebt, kun je die bouwtekening ook helemaal zelf maken! Zorg er wel voor dat alle onderdelen voldoende ondersteuning hebben aan elkaar of dankzij je gevel. Een windvlaag mag de constructie immers niet omver blazen of zelfs meenemen!

 

Mocht je zelf niet zo’n tekening kunnen maken, dan zijn er voldoende voorbeelden op het internet te vinden.

terrasoverkapping
Wil je een overkapping van hout maken?

Basis

Waar ga jij je overkapping van (laten) maken? Voor vele verschillende materialen valt wat te zeggen. Kunststof gaat heel lang mee, aluminium is ontzettend gemakkelijk te bewerken en ook hardhout kan heel goed tegen een stootje. Bovendien profiteer je met laatstgenoemde van een prachtige natuurlijke uitstraling van je constructie!

 

En kijk niet neer op glas, kunststof en metaal. Zeker aluminium heeft vele voordelen die je misschien niet zou verwachten. Wat denk je van verwarming en verlichting voor in de avonduren? Dat zijn allemaal accessoires die heel mooi samengaan met een overkapping van dit type metaal!

Gereedschap

Schaf alleen aan wat je nodig hebt. Zagen heeft bijvoorbeeld nauwelijks tot geen nut wanneer alle onderdelen al op maat gemaakt zijn. Maar een schuurmachine, lak, beits en een kwast om die over het materiaal te verdelen? Daar ga je zeker wat aan hebben!

 

Kijk bovendien even naar je directe omgeving. Misschien hebben buren, vrienden en/of familieleden nog wel het een en ander aan gereedschappen liggen die jij kunt lenen bij het klussen? Scheelt je weer behoorlijk in je portemonnee!