verwijderen van asbest

Zelf asbest verwijderen? Let hier op!

Asbest werd in de jaren 1945 tot 1980 veelvuldig gebruikt. De golfplaten werden geïnstalleerd op onder andere daken van gebouwen, woningen, schuurtjes en installaties. Asbest heeft vele voordelen. Het is een goedkoop bouwmateriaal, brandwerend, sterk, stijlvast en isolerend. Toch werd in de jaren 80 duidelijk dat blootstelling aan asbestvezels een groot effect kan hebben op de gezondheid. Het toepassen van asbest werd verboden, maar er zijn nog genoeg gebouwen waarin dit bouwmateriaal te zien is. Heb jij ook asbest in of rondom je woning en wil je dit verwijderen? Lees dan verder!

asbest verwijderen

Eisen voor het zelf verwijderen van asbest

Liggen er bijvoorbeeld op het dak van jouw schuurtje asbest platen, dan mag je dit verwijderen als je aan de volgende eisen voldoet:

  • De oppervlakte van het dak mag niet groter zijn dan 35 vierkante meter;
  • De golfplaten moeten middels schroeven bevestigd zijn;
  • De golfplaten mogen niet middels lijm of spijkers bevestigd zijn;
  • De asbestplaten mogen niet beschadigd zijn;
  • Je moet vooraf melding doen bij de gemeente als je de platen gaat verwijderen.

Draag beschermende kleding

Voldoe je aan de hierboven genoemde eisen, dan is het tijd voor de volgende stap; het daadwerkelijk verwijderen van de platen. Één van de allerbelangrijkste dingen is het dragen van beschermende kleding. Draag goede handschoenen, een beschermend pak, een veiligheidsbril en een mondkapje. Deze kleding kun je online kopen, of informeer bij de bouwmarkt. Bij het verwijderen van de platen is het van belang dat je de verwijderde platen goed verpakt, zodat de asbestvezels niet rond gaan vliegen. Gebruik hiervoor dik plastic en plak dit goed dicht. Probeer de platen zo goed mogelijk te beschermen tegen beschadiging.

Toch door een professional laten doen?

Laat jij het verwijderen van asbest toch liever aan een professional over, huur dan een professioneel sloopbedrijf in die voor jou het asbest gaat saneren. Zij nemen al het werk uit handen en hebben veel ervaring met klussen als deze.